شیر دنگ، ریسه تزئینی چهار محال
شیر دنگ بافی یکی از صنایعدستی تزیینی - کاربردی استان چهارمحال و بختیاری است. این بافته های رنگارنگ که جنبه خودمصرفی دارد ازنظر بافت همانند وریس است، تفاوت عمدهی آن با وریس در عرض کم و طول زیاد و همچنین تعبیهی منگوله ها (آویز های پشمی الوان) بهمنظور زیبایی است.
مواد اولیه عمده در تولید و بافت شیر دنگ از بهترین نوع پشمهای بهاره است که زنان عشایر با ظرافت خاصی بهوسیلهی ابزار سادهای به نام پیلی بهصورت رشتهی نازکی میریسند و پسازآن به روش رنگرزی گیاهی (سنتی) به رنگ های شاد و با طراوت رنگآمیزی کرده و بعدازآن بر اساس طرح های ذهنی شروع به بافت میکنند. نوارهای رنگارنگ و نقش دار شیردنگ نمایانگر مراسم شادی و سرور قوم بختیاری است.
این مردم در جشن ها و عروسی ها بر سر سیاه چادرها و در خانه ها این نوارهای تزیینی را آویزان می کنند و به این ترتیب پیغام شادی خود را به میهمانان و آشنایان می رسانند. همچنین به جای طناب در بیشتر موارد استفاده می کنند. شیردنگ در اندازه های متفاوت و رنگهای زیا و جذاب بافته می شود.
یادش به خیر قدیما که عروسی ها رو توی حیاط خونه ها می گرفتن یه ریسه های با لامپ های رنگی می بستند که خیلی صفا داشت، با دیدن این شیردنگ ها یاد اون چراغونی ها و اون دوران خوش افتادم.
یکی از هنرهای دستی زنان ایل بختیاری همین شیر دنگ است.
اعتقاد دارند که شیردنگ علاوه بر زیبایی و نشاطی که به سیاه چادر و خونه شون میده شگون
هم داره و باعث خیر و برکت میشه.