خانه قجری اسماعیل بیگ اردبیل احیا میشود
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان اردبیل از آغاز عملیات مرمت و احیای خانه قجری اسماعیل بیگ اردبیل در صورت موافقت مالک خبر داد
به گزارش پایگاه خبری کیش نگار نیوز و به نقل از خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل محمدرضا شایقی در جریان بازدید معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان مرکز استان و شهردار منطقه یک اردبیل از خانه تاریخی اسماعیل بیگ اظهارکرد: عملیات مرمت و احیای خانه تاریخی اسماعیل بیگ برابر ضوابط و مقررات حقوقی تعیین شده برای مرمت بناهای تاریخی در صورت موافقت و همکاری مالک خانه آغاز میشود.
وی گفت: پس از پایان عملیات مرمت و احیای این خانه تاریخی در صورت موافقت مالک میتوان با کاربری گردشگری از آن بهرهبرداری کرد.
مرتضی طاهریفرد ، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان مرکز استان اردبیل نیز در این بازدید با ابراز خرسندی از مشارکت ادارهکل میراث فرهنگی شهرستان اردبیل برای مرمت و احیای این بنای تاریخی بر همکاری هر چه بیشتر مالک ساختمان با این اداره تاکید کرد و خواستار همکاری بیشتر دستگاههای اجرایی از جمله شهرداری شد.
این خانه قاجاری خانه کاردار فرهنگی سفیر روس در اردبیل به نام "مرحوم اسماعیل بیگ شیروانی" متوفی ۱۳۳۳ قمری است. وی تاجر نامی بود و در جریان قحطی ۱۳۲۷ قمری نقشی اساسی در تامین معیشت مردم اردبیل داشت و به نوشته باباصفری در کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ در واقعه مشروطیت وی به حمایت از مبارزان مشروطه خواه برخاسته و بسیاری از جلسات مهم مجاهدان در این خانه برگزار میشد.
خانه قاجاری اسماعیل بیگ اردبیل در همایش ملی ثبت میراث فرهنگی کشور در بندر ماهشهر در آذر ۱۳۹۸ با موافقت کارشناسان دفتر ثبت آثار تاریخی ایران در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.نمای فاخر این ساختمان از معماری بی نظیر بنا سخن می گوید
نمای اصلی خانه اسماعیل بیگ رو به جنوب است تا در اقلیم سرد اردبیل به اندازه کافی نور دریافت کند و در پشت پنجره از لنگه درهای چوبی استفاده شده تا داخل بنا از سرمای شدید در امان باشد. عرض پنجره های رو به جنوب بزرگ در نظر گرفته شده تا بیشترین انرژی خورشید را در زمستان دریافت کند.
در این ساختمان از ارسی استفاده شده و این ارسی پنجره مشبکی است که به جای گشتن روی پاشنه گرد، بالا می رود و در محفظه ای که در نظر گرفته شده جای می گیرد. ارسی به طور معمول در اشکوب کوشک ها و پیشانی و رواق ساختمان های سردسیری دیده می شود.
پنجره های این بنا از قدمت زیادی برخوردار است در قدیم معماری پنجره نشان دهنده قدرت و مقام صاحب آن خانه بود و عموما از چوب ساخته می شدند و با مواد تزیینی مثل زر و سیم و عاج زیباتر می شد.
در این ساختمان پشت پنجره از لنگه درهای چوبی استفاده شده تا داخل بنا از سرمای شدید در امان باشد شکل مستطیل پنجره های ساختمان بسیار نزدیک به مستطیل طلایی بوده که این امر نشان دهنده دقت و ذوق سرشار معمار این بناست. از طرفی هدف معمار ایجاد چشم اندازی وسیع توسط پنجره ها می باشد.